Az inzulinrezisztencia gyakorlatilag egy évszázada kulcsfontosságú szenvedély tárgya az orvosi kutatásban. Az inzulin egy hasnyálmirigy hormon, amely létfontosságú szerepet játszik a szénhidrátok és zsírok metabolizmusában. A vérszintünket általában befolyásolja az, amit fogyasztunk. Semmi más makrotápanyag növeli az inzulin fok olyan magas, mint a szénhidrátok (zsírok nem befolyásolják az összes, és a fehérjék egy kicsit, de ugyanakkor növelik a mértéke glukagon – az ellenszabályozó hormon inzulin).
Hogyan alakul ki az inzulinrezisztencia?
Amikor szénhidrátokat fogyasztunk az étrendben, legyen szó cukros ételekről, süteményekről, tésztákról, gabonafélékről vagy esetleg zöldségekről, ezek glükózgá alakulnak a szervezetben. Ennek ellenére a glükóz mérgező a véráramban, és a szervezet megpróbálja azonnal megszüntetni. Hogyan? Az inzulin segítségével cukrot kell juttatni a szövetekbe az azonnali energiafelhasználás, sőt, tárolás céljából. A glükózt a szervezetben 2 módon tárolják. Kezdetben glikogénként az izomtömegben és a májban. A tipikus felnőtt 350-500 gramm glikogént, azaz legfeljebb 2000 kalóriát képes tárolni. Amikor ezek a glikogénraktárak megteltek, testünk a felesleges cukrot közvetlenül zsírsavakká alakítja, amelyeket zsírsejtekben tárolnak. Mint sejteni lehet, a mennyiségnek nincs felső határa, a zsírok szinte végtelenségig kibővülhetnek. Ha túl sokat fogyasztunk, rossz minőségű ételeket fogyasztunk, vagy túl sok cukros ételt fogyasztunk, idővel inzulinrezisztenciát hozhatunk létre. Azáltal, hogy folyamatosan elárasztjuk a véráramot cukorral, egyre több inzulintermelést stimulálunk. Ennek ellenére ez a rendszer kényelmesen kimerült, és van egy olyan körülmény, amikor a testünk sejtjei nem reagálnak hatékonyan az inzulinra, és nem veszik be a vércukorszintet, ahogy kellene. A hasnyálmirigynek ezután még több inzulint kell pumpálnia, hogy kezelje a felesleges cukrot a vérben, ami tartósan magas fokú hormonhoz vezet. Típusú diabetes mellitusban, de az orvosok megértik, hogy számos más veszélyes probléma növekedésében vesz részt. A zsír és a kapcsolódó súlyproblémák ellenőrizetlen tárhelye csak az egyik legszembetűnőbb kockázata a felesleges inzulinnak. Melyek a különböző más, sokkal kevésbé észrevehető is?
Hyperglykaemia
Ha immunis az inzulinra, az inzulin nem működik megfelelően hatékonyan. Alapvetően szüksége van még, hogy ugyanazt az eredményt, mint egy inzulin-érzékeny egyén. Ha az inzulin nem úgy működik, ahogy kellene, akkor romlik a cukor vérből történő szállításának képessége, és emelkedik a vércukorszint. Hiperglikémia. Mindannyian tudjuk, hogy a magas vércukorszint rossz, de miért? A magas vércukorszint megállítja a nitrogén-monoxid képződését az endothel sejtekben (az erek belsejében). A nitrogén-monoxid egy értágító-segíti a kapilláris szélesíteni alkalmazkodni emelt vér áramlását, és csökkenti a stresszt. Elegendő nitrogén-monoxid nélkül az erek hajlamosabbak a szűkületre és ennek következtében a magas vérnyomásra, ami jelentősen növeli a szívbetegség és az atherosclerosis veszélyét. A hiperglikémia agysejtjeiben a véráramlás is zsugorodik, vagyis az agysejtek tápanyagokkal és oxigénnel való korlátozott ellátása. A hiperglikémia minimalizálja a sejttömeget, oxidatív feszültséget okoz és minimalizálja a teljesítményt a hasnyálmirigy sejtjeiben is. Figyelembe véve, hogy a hasnyálmirigy vagy a hasnyálmirigy inzulint választ ki, amely a túlzott vércukorszintet kezeli, ez egy tragikus ördögi kör.
Súlyos körülmények
Az inzulin növekedést elősegítő anyag, a rákos sejtek pedig féktelen sejtfejlődés betegsége 1. Nem meglepő, hogy a hyperinsulinemia veszélyes változó a legtöbb, egyébként minden súlyos betegség számára.Bár az inzulin nem az alfa és az omega minden súlyos körülmények között, a kapcsolatok vitathatatlan, számtalan és aggasztó. Például, posztmenopauzás nők genetikai változatok kapcsolódó inzulinrezisztencia és hyperinsulinemia nagyobb a veszélye a súlyos vastagbél és végbél betegség is, mell betegségek, hiperglikémia növeli a kemoterápiával szembeni ellenállást. Azoknál az embereknél, akiknek örökletes hajlamuk van a hiperinsulinémiára, nagyobb valószínűséggel alakul ki hasnyálmirigy-betegség, az inzulinkezelést igénylő cukorbetegeknél pedig fokozott a májbetegség veszélye.
Szívprobléma
A legtöbb más elemtől függetlenül az inzulinrezisztencia előrejelzi a szívbetegségek kockázatát. A szívbetegségek kockázatának egyik legjobb előrejelzője – a HDL: triglicerid arány – szintén az inzulinrezisztencia pontos mértéke. Minél alacsonyabb a HDL és annál magasabb a trigliceridszintje, annál valószínűbb, hogy immunis az inzulinra. A kettő kéz a kézben jár, és ez nem véletlen. Amint azt a „hiperglikémia” szakaszban jelenleg áttekinti, az inzulinrezisztencia növelheti a szívproblémák kockázatát a nyomás növelésével és az endothel funkció csökkentésével. Ez rontja az erek képességét, hogy reagáljanak a stressztényezőkre, és sokkal sebezhetőbbé teszi őket az ateroszklerózissal szemben.
Mit tehetünk ezzel kapcsolatban?
Talán az első lépés a gondolkodás, hogy lehet, hogy az inzulin rezisztencia, hogy minimalizálja a fogyasztás a makrotápanyag, amely növeli az inzulin fok-szénhidrátok. A probléma azonban nem mindig oldódik meg ilyen gyorsan. Minden bizonnyal bemutatunk néhány tippet az inzulinrezisztencia kezelésére.
1. Csökkentett szénhidráttartalmú étrend
Ahogy a múltban kijelentettem, ha inzulinrezisztenciát tapasztal, nagyszerű ötlet az alacsony szénhidráttartalmú étrendre gondolni. Ha nem fogyaszt cukrot vagy szénhidrátokat, amelyek gyorsan lebomlanak cukorra – sokkal kevesebb cukor kerül a véráramba, ezért a testnek minden bizonnyal kevesebb szüksége lesz inzulin előállítására.
2. Időszakos böjt
Az ismétlődő böjt ma előnyös, és valóban megérdemli népszerűségét. A nem evés nem jelenti automatikusan az étvágy sztrájkját. Ez csak egy szabály, ha bizonyos időközönként és hosszú ideig gyorsan eszel. Bár ez hóbortnak tűnhet, a kutatások azt mutatják, hogy az időszakos böjt javíthatja az inzulinérzékenységet. Számos rendszer létezik erre. A sejtek növelhetik az inzulinreceptorok számát a felületükön, és ezek a receptorok internetes kapcsolatot mutatnak az inzulin és az éhezés között. Emellett az éhezés során a hormonális szerek különböző szintjei növekednek, és úgy gondolják, hogy fokozzák az inzulinérzékenységet. És hogyan történik az ilyen böjt? A böjt például vacsorával kezdődik (körülbelül 7 óra), és például tizenkét délben fejezhető be. Ha megszokta, hogy reggelizik kora reggel, amint kinyitja a szemét, akkor valószínűleg eltart egy ideig, hogy megszokja. Azt is javasoljuk, hogy hagyja ki az elkészített olajokat (margarinok stb.) az étrendből, helyettesítve őket vajjal, zsírral, olíva-vagy kókuszzsírral. Mentünk át sokkal több tekintetében a bevitt zsírok ebben a write-up.
3.) Gyakorlat és edzés
Izomtömeg istállót glükóz energia. Minél többet költözik, annál több cukrot vesz fel az izomtömeg a vérből az energiafelhasználás érdekében, ami segít csökkenteni a vércukorszintet. Ez közvetlenül csökkenti a hasnyálmirigy terhelését. Ha nem mozog, a szervezetnek nincs szüksége sok glükózra, ami az inzulin növekedését és a felesleges cukor kezelését eredményezi a vérben. Bármilyen fajta normális edzés segíthet. A nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT), az ellenállóképzés és a kardio edzés fokozza a cukor alkalmazását és ezáltal az inzulin érzékenységét. Nem számít, milyen típusú testmozgást vagy testmozgást választ, egy pont egyértelmű: ha nem mozog, akkor a módszerét megközelítőleg inzulinrezisztenciával dolgozhatja ki. Az aktivitás növeli az inzulinérzékenységet. Ha így, ha rutinszerűen abbahagyja a mozgást, az inzulinrezisztencia visszatérhet.