Mi okozza az inzulinrezisztenciát, és pontosan hogyan lehet megakadályozni?

Az inzulinrezisztencia gyakorlatilag egy évszázada kulcsfontosságú szenvedély tárgya az orvosi kutatásban. Az inzulin egy hasnyálmirigy hormon, amely létfontosságú szerepet játszik a szénhidrátok és zsírok metabolizmusában. A vérszintünket általában befolyásolja az, amit fogyasztunk. Semmi más makrotápanyag növeli az inzulin fok olyan magas, mint a szénhidrátok (zsírok nem befolyásolják az összes, és a fehérjék egy kicsit, de ugyanakkor növelik a mértéke glukagon – az ellenszabályozó hormon inzulin).Mi okozza az inzulinrezisztenciát, és pontosan hogyan lehet megakadályozni?

Hogyan alakul ki az inzulinrezisztencia?

Amikor szénhidrátokat fogyasztunk az étrendben, legyen szó cukros ételekről, süteményekről, tésztákról, gabonafélékről vagy esetleg zöldségekről, ezek glükózgá alakulnak a szervezetben. Ennek ellenére a glükóz mérgező a véráramban, és a szervezet megpróbálja azonnal megszüntetni. Hogyan? Az inzulin segítségével cukrot kell juttatni a szövetekbe az azonnali energiafelhasználás, sőt, tárolás céljából. A glükózt a szervezetben 2 módon tárolják. Kezdetben glikogénként az izomtömegben és a májban. A tipikus felnőtt 350-500 gramm glikogént, azaz legfeljebb 2000 kalóriát képes tárolni. Amikor ezek a glikogénraktárak megteltek, testünk a felesleges cukrot közvetlenül zsírsavakká alakítja, amelyeket zsírsejtekben tárolnak. Mint sejteni lehet, a mennyiségnek nincs felső határa, a zsírok szinte végtelenségig kibővülhetnek. Ha túl sokat fogyasztunk, rossz minőségű ételeket fogyasztunk, vagy túl sok cukros ételt fogyasztunk, idővel inzulinrezisztenciát hozhatunk létre. Azáltal, hogy folyamatosan elárasztjuk a véráramot cukorral, egyre több inzulintermelést stimulálunk. Ennek ellenére ez a rendszer kényelmesen kimerült, és van egy olyan körülmény, amikor a testünk sejtjei nem reagálnak hatékonyan az inzulinra, és nem veszik be a vércukorszintet, ahogy kellene. A hasnyálmirigynek ezután még több inzulint kell pumpálnia, hogy kezelje a felesleges cukrot a vérben, ami tartósan magas fokú hormonhoz vezet. Típusú diabetes mellitusban, de az orvosok megértik, hogy számos más veszélyes probléma növekedésében vesz részt. A zsír és a kapcsolódó súlyproblémák ellenőrizetlen tárhelye csak az egyik legszembetűnőbb kockázata a felesleges inzulinnak. Melyek a különböző más, sokkal kevésbé észrevehető is?

Hyperglykaemia

Ha immunis az inzulinra, az inzulin nem működik megfelelően hatékonyan. Alapvetően szüksége van még, hogy ugyanazt az eredményt, mint egy inzulin-érzékeny egyén. Ha az inzulin nem úgy működik, ahogy kellene, akkor romlik a cukor vérből történő szállításának képessége, és emelkedik a vércukorszint. Hiperglikémia. Mindannyian tudjuk, hogy a magas vércukorszint rossz, de miért? A magas vércukorszint megállítja a nitrogén-monoxid képződését az endothel sejtekben (az erek belsejében). A nitrogén-monoxid egy értágító-segíti a kapilláris szélesíteni alkalmazkodni emelt vér áramlását, és csökkenti a stresszt. Elegendő nitrogén-monoxid nélkül az erek hajlamosabbak a szűkületre és ennek következtében a magas vérnyomásra, ami jelentősen növeli a szívbetegség és az atherosclerosis veszélyét. A hiperglikémia agysejtjeiben a véráramlás is zsugorodik, vagyis az agysejtek tápanyagokkal és oxigénnel való korlátozott ellátása. A hiperglikémia minimalizálja a sejttömeget, oxidatív feszültséget okoz és minimalizálja a teljesítményt a hasnyálmirigy sejtjeiben is. Figyelembe véve, hogy a hasnyálmirigy vagy a hasnyálmirigy inzulint választ ki, amely a túlzott vércukorszintet kezeli, ez egy tragikus ördögi kör.Hyperglykaemia

Súlyos körülmények

Az inzulin növekedést elősegítő anyag, a rákos sejtek pedig féktelen sejtfejlődés betegsége 1. Nem meglepő, hogy a hyperinsulinemia veszélyes változó a legtöbb, egyébként minden súlyos betegség számára.Bár az inzulin nem az alfa és az omega minden súlyos körülmények között, a kapcsolatok vitathatatlan, számtalan és aggasztó. Például, posztmenopauzás nők genetikai változatok kapcsolódó inzulinrezisztencia és hyperinsulinemia nagyobb a veszélye a súlyos vastagbél és végbél betegség is, mell betegségek, hiperglikémia növeli a kemoterápiával szembeni ellenállást. Azoknál az embereknél, akiknek örökletes hajlamuk van a hiperinsulinémiára, nagyobb valószínűséggel alakul ki hasnyálmirigy-betegség, az inzulinkezelést igénylő cukorbetegeknél pedig fokozott a májbetegség veszélye.

Szívprobléma

A legtöbb más elemtől függetlenül az inzulinrezisztencia előrejelzi a szívbetegségek kockázatát. A szívbetegségek kockázatának egyik legjobb előrejelzője – a HDL: triglicerid arány – szintén az inzulinrezisztencia pontos mértéke. Minél alacsonyabb a HDL és annál magasabb a trigliceridszintje, annál valószínűbb, hogy immunis az inzulinra. A kettő kéz a kézben jár, és ez nem véletlen. Amint azt a „hiperglikémia” szakaszban jelenleg áttekinti, az inzulinrezisztencia növelheti a szívproblémák kockázatát a nyomás növelésével és az endothel funkció csökkentésével. Ez rontja az erek képességét, hogy reagáljanak a stressztényezőkre, és sokkal sebezhetőbbé teszi őket az ateroszklerózissal szemben.

Mit tehetünk ezzel kapcsolatban?

Talán az első lépés a gondolkodás, hogy lehet, hogy az inzulin rezisztencia, hogy minimalizálja a fogyasztás a makrotápanyag, amely növeli az inzulin fok-szénhidrátok. A probléma azonban nem mindig oldódik meg ilyen gyorsan. Minden bizonnyal bemutatunk néhány tippet az inzulinrezisztencia kezelésére.

1. Csökkentett szénhidráttartalmú étrend

Ahogy a múltban kijelentettem, ha inzulinrezisztenciát tapasztal, nagyszerű ötlet az alacsony szénhidráttartalmú étrendre gondolni. Ha nem fogyaszt cukrot vagy szénhidrátokat, amelyek gyorsan lebomlanak cukorra – sokkal kevesebb cukor kerül a véráramba, ezért a testnek minden bizonnyal kevesebb szüksége lesz inzulin előállítására.

2. Időszakos böjt

Az ismétlődő böjt ma előnyös, és valóban megérdemli népszerűségét. A nem evés nem jelenti automatikusan az étvágy sztrájkját. Ez csak egy szabály, ha bizonyos időközönként és hosszú ideig gyorsan eszel. Bár ez hóbortnak tűnhet, a kutatások azt mutatják, hogy az időszakos böjt javíthatja az inzulinérzékenységet. Számos rendszer létezik erre. A sejtek növelhetik az inzulinreceptorok számát a felületükön, és ezek a receptorok internetes kapcsolatot mutatnak az inzulin és az éhezés között. Emellett az éhezés során a hormonális szerek különböző szintjei növekednek, és úgy gondolják, hogy fokozzák az inzulinérzékenységet. És hogyan történik az ilyen böjt? A böjt például vacsorával kezdődik (körülbelül 7 óra), és például tizenkét délben fejezhető be. Ha megszokta, hogy reggelizik kora reggel, amint kinyitja a szemét, akkor valószínűleg eltart egy ideig, hogy megszokja. Azt is javasoljuk, hogy hagyja ki az elkészített olajokat (margarinok stb.) az étrendből, helyettesítve őket vajjal, zsírral, olíva-vagy kókuszzsírral. Mentünk át sokkal több tekintetében a bevitt zsírok ebben a write-up.

3.) Gyakorlat és edzés

Izomtömeg istállót glükóz energia. Minél többet költözik, annál több cukrot vesz fel az izomtömeg a vérből az energiafelhasználás érdekében, ami segít csökkenteni a vércukorszintet. Ez közvetlenül csökkenti a hasnyálmirigy terhelését. Ha nem mozog, a szervezetnek nincs szüksége sok glükózra, ami az inzulin növekedését és a felesleges cukor kezelését eredményezi a vérben. Bármilyen fajta normális edzés segíthet. A nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT), az ellenállóképzés és a kardio edzés fokozza a cukor alkalmazását és ezáltal az inzulin érzékenységét. Nem számít, milyen típusú testmozgást vagy testmozgást választ, egy pont egyértelmű: ha nem mozog, akkor a módszerét megközelítőleg inzulinrezisztenciával dolgozhatja ki. Az aktivitás növeli az inzulinérzékenységet. Ha így, ha rutinszerűen abbahagyja a mozgást, az inzulinrezisztencia visszatérhet.Mit tehetünk ezzel kapcsolatban?

Szólj hozzá!