Policisztás petefészek szindróma

A policisztás petefészek szindróma elsődleges diagnosztikai szabványai között szerepel az ovuláció tartós hiánya vagy a menstruációs ciklus állapota. A policisztás petefészek szindrómával kapcsolatos fogamzásképtelenség kezelésére mind gyógyszeres, mind orvosi kezeléseket alkalmaznak. Policisztás ovárium zavar jelenik meg egy sor különböző szakmai jelek és tünetek, endokrin és anyagcsere-problémák. A rendellenesség az androgének (férfi nemi hormonok) fokozott szintje, szabálytalan menstruációs ciklussal kombinálva (a ciklus meghosszabbítása, menstruáció hiánya). Az orvosi diagnózist a közös morfológiájú petefészkek ultrahangja tartja fenn-több kis ciszta a petefészkekben ennek ellenére a petefészkek rendszeres megjelenése nem hagyja ki ezt a diagnózist. Ez a szindróma a nők 5-10% – ában fordul elő. Nagyon fontos, hogy ne rejtsük el a PCOS-rendellenességet a policisztás petefészek (PCOS) eseményével, mint elválasztott állapot hormonváltozások nélkül, amelyet ultrahangvizsgálaton találunk a fogamzóképes korú nők lakosságának 30% – ánál. Így a PCO egyszerű keresése más szabványok betartása nélkül nem jelenti a PCOS diagnózisát. Az ok nem világos. Az elsődleges tényező a testsejtek csökkent érzékenysége az inzulinra, amely a létesítmény eszközeivel az androgének fokozott gyártását eredményezi. A genetikai és egyéb elemek szintén szerepet játszanak.Policisztás petefészek szindróma

A policisztás petefészek jelei és tünetei

( a normál csak néhány, vagy keverékben fordul elő):.

 • Egyenetlen vagy hiányzó menstruációs ciklus.
 • Az ovuláció hiánya (a tojás felszabadulása a petefészekből).
 • Elhízott.
 • Hirsutizmus (emelt testszőrzet).
 • Inzulinrezisztencia.
 • Akne.
 • Több kis ciszta a petefészkeken.
 • Megnagyobbodott petefészkek-egy-háromszor az egészséges hölgy petefészkeihez képest.
 • Meddőség-képtelenség elképzelni után több mint 12 hónapos védekezés nélküli szex.
 • Krónikus kismedencei fájdalom-több mint 6 hónapig.
 • Diszlipidémia-rendellenességek a vérzsír fokában.
 • Hipertónia (nagyobb, mint 140/90).

Diagnosztikai kritériumok

 • tartós hiánya ovuláció vagy probléma a menstruáció (hold-up vagy hiánya menstruációs ciklus) kíséri emelkedett androgén szint kizárása után más okok androgén nem kívánt.
 • támogató szabványok: a policisztás petefészek ultrahang felfedezése, hormonális vizsgálat során az LH/FSH– LH hormonok aránya legalább 2-szer nagyobb, mint az FSH.

Az orvosi diagnózis külső vizsgálaton, állítólagos jelek jelenlétén, ultrahangvizsgálaton és hormonértékelés eredményén alapul. A policisztás petefészkekkel kapcsolatos fogamzásképtelenség kezelésében mind az orvostudományt, mind az orvosi terápiát alkalmazzák.

A policisztás petefészkekkel kapcsolatos képtelenség kezelése

Súlycsökkentés-a nagyobb súly a sterilitás, a menstruációs ciklus még gyakoribb eseményéhez kapcsolódik. Súlycsökkentés is segíti, hogy fokozza az érzékenységi szintet a sejtek inzulin. Hormonterápia: olyan gyógyszerek beadása, amelyek csökkentik az androgének termelését vagy eredményüket a célsejtekben (antiandrogének). Az egyik leggyakrabban használt termék a ciproteron-acetát, amelyet például fogamzásgátló tabletta (DIANE 35, MINERVA, CHLOE) vagy ANDROCUR formájában biztosítanak. Mivel a gyógyszerek antiandrogén hatása, más gyógyszerek lehet használni– például, spironolakton( VEROSPIRON), flutamid (ANDRAXAN), finaszterid (PROSCAR, PENESTER). Inzulinérzékenyítők: előkészítő munka, amely növeli a szövetek inzulinérzékenységét – – metformin / METFORMIN, Glucophage, SIOFORF. Ovuláció indukálása, esetleg későbbi kezeléssel és asszisztált reprodukcióval. Sebészeti kezelés-laparoszkóposan, vékony tűvel, a petefészek héja (petefészek fúrása) sérült, ami növeli ovulációs felkészültségét és fokozza a hormontermelést.A policisztás petefészkekkel kapcsolatos képtelenség kezelése

PCOS-policisztás petefészek szindróma

Lehet, hogy tudomást szerzett a policisztás petefészek rendellenességről vagy a PCOS-ról. PCOS befolyásolja 1 10 nők világszerte, és a vezető kiváltó oka a meddőség. Ahogy a neve is javasolja, ezek petefészek-ciszták, de nem ciszták, mint a ciszták. A PCOS-ban általában az egész petefészkek megnagyobbodnak és nagy gyökerek gyűjteményével vannak lefedve, amelyek a tartós anovulációból származnak-nincs tojás felszabadulása a szervezetben és a normális menstruációs ciklus, mint az egészséges és kiegyensúlyozott nőknél. Ahhoz, hogy diagnosztizálni PCOS, meg kell küzdenie legalább 2 a 3 tapadó jelek:.

1) szabálytalan vagy nincs menstruációs ciklus.

2) magas szintű test0sterone.

3) petefészek ciszták.

A PCOS számos egyéb tünetet okozhat, mint például a pattanások, a túlzott testszőrzet (arc, mellkas és hát) és a bőrproblémák. De mi okozza a PCOS-t? Miért ez egy fokozatosan szokásos probléma? Kezdetben bepillantás, úgy tűnhet, hogy ez nőgyógyászati kérdés. A nőgyógyász diagnózist kínál Önnek, de a terápiával nem tud annyit tenni. A legtöbb esetben minden bizonnyal felajánlja a fogamzásgátlást, ami nem oldja meg a problémát, csak fedezze le. Ráadásul, ha teherbe akarsz esni, ez a „terápia” értéktelen. A PCOS hormonális probléma. A PCOS alapja a hiperinsulinimia (az inzulinrezisztencia által előidézett magas inzulinszint). A rendszeresen magas inzulinszint megakadályozza a petefészkeket abban, hogy a test0steront ösztrogénné alakítsák, ami azt jelzi:.

1) nem menstruál (vagy szabálytalan időtartamú).

2) a petefészkekben lévő tojások ciszták.

3) test0sterone magas, ösztrogén alacsony.

A krónikusan emelkedett inzulin a PCOS egyik legjellemzőbb oka, de nem az egyetlen. Lehet, hogy a hormonális számlája rendben van, és csak a menstruációs ciklus hiányát vagy a fogantatás elmulasztását tapasztalhatja. Az okok valóban konkrétak. Ez lehet az életmód, a diéta, a testmozgás hiánya vagy nem kívánt, a stressz és a szorongás, a pihenés hiánya stb.de a szüleid vagy nagyszüleid és mindennapi lehetőségeik is gondoskodhatnak erről a kellemetlen diagnózisról. A kutatók egyetértenek abban, hogy például a stressz és a szorongás az anyaságban óriási szerepet játszik a kislány érzékenységében erre a szindrómára. Ezért a genetikai hajlam nemzedékről nemzedékre terjedhet. A genetikát azonban nem szabad megváltoztathatatlannak tekintenünk. DNS-ünk mindössze 2% – A úgynevezett kódoló DNS – Vagyis örökletes információ, amelyet nem tudunk befolyásolni, például hajszín, szem, orrforma, testmagasság – rögzített genetika, amely az egész életen át változatlan. A genetika fennmaradó 98%-a (nem kódoló DNS) be-vagy kikapcsolható a környezettől függően. Ebben a helyzetben életmódunk (étrend, testmozgás, napfény, szennyeződések, vitaminok, partnerségek, ötletek …) ez az, ami be – vagy kikapcsolja a genetika ezen 98% – át, és ez hihetetlen erőt ad nekünk az egészségünkre és a jólétünkre. A PCOS-ból álló egészségügyi problémánk nagy része hormon. És még ha genetikai hajlamunk is van erre a hormonális eltérésre, tudjuk, hogy hatalmunkban áll megváltoztatni. A PCOS-t a magas inzulin vagy a magas test0sterone váltja ki, és mindkét hormon befolyásolhatja életmódunkat.

Tehát mi segít a PCOS elleni csatában?

Alacsony szénhidráttartalmú étrend. Az egyetlen makrotápanyag, amely elősegíti az inzulin előállítását, a szénhidrát. Minden szénhidrát cserélődik glükóz a szervezetben, azonban mérgezőbb a vérben. Ezért a hasnyálmirigy elárasztja a testet inzulinnal, amelynek feladata a glükóz átirányítása a sejtekbe és az energiaboltokba (glikogén, zsír). Ennek a mechanizmusnak a rendszeres stimulálása a sejtek inzulinérzékenységének gyengüléséhez és krónikusan emelkedett szintjéhez vezet. Ezzel szemben a szénhidrátok fogyasztásának korlátozása az étrendben minden bizonnyal sokkal érzékenyebbé teszi a sejteket az inzulinra és annak irányelveire. Lassú kardio. A kedvelt kardio órák, ahol megtisztítja az endorfinokat, a Félmaratonok versenyét vagy a normál extrém futást az egészségért és a fitneszért, nem kell a kezedbe játszani a PCOS-val. Az intenzív, tartós kardio edzés is feszültséget okoz a szervezetben, és erre reagálva elárasztjuk a testet kortizollal. Ez a feszültség a hormon csak rövid távon hasznos, tartós stimulációval pusztító hatással lehet az egészségünkre és a hormon egyensúlyunkra. Következésképpen, a kardio edzés, csökken, vagy hogy sokkal rövidebb és extrém. A maratonnal szemben válasszon egy hosszú sétát, vagy vegyen 6 rövid sprintet, szemben a tíz kilométeres futással.Tehát mi segít a PCOS elleni csatában?

Szólj hozzá!