Online bejelentkezés
Időpontmódosítás

Kérdezz-felelek

A korábbi kérdéseket és válaszokat megtalálod a PCOS Szívügy Alapítvány oldalán.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy orvosszakértőink nem vállalkoznak laborleletek konzultációjára a Kérdezz-felelek szolgáltatáson belül. Egy ember egészségi állapota nem megítélhető kizárólag a lelet alapján, felelősséggel csakis az egyéni és családi anamnézis és klinikai tünetek figyelembe vételével alkotható szakvélemény. Ez személyes találkozást tesz szükségessé, ezért kérünk, amennyiben erre van igényed, jelentkezz be a Mens Mentis Egészségcentrum megadott elérhetőségein és egyeztess vizitidőpontot! Köszönjük megértésedet.

Vizsgáltassam ki a gyerekem is IR-re?

Tisztelt Doktornő!

Én egy, a Mens Mentisben kezelt IR-es nő vagyok, Dr. Breyer Helga az orvosom. Van egy 3 éves kislányom. Az édesapja családjában nagyon gyakori a cukorbetegség (apai nagymamája hosszú évek óta inzulinos, apai nagypapája gyógyszerrel kezelt cukorbeteg) Édesapja is vélhetően IR-es vagy cukorbeteg, de még nem vizsgáltatta ki.
Bár az én családomban senki nem küzd ilyen betegséggel, én mégis IR-es lettem.
Szeretném kivizsgáltatni kislányomat, hogy veszélyeztetett-e, esetleg van-e már vmilyen kezdődő cukorproblémája.
Szeretném elvinni Önhöz, és egy laborvizsgálatra, amennyiben indokoltnak tartja. Nem túlsúlyos, 3 évesen 103-104 cm és 17 kg, magas, normál testalkatú, inkább vékony. Mégis félek az örökölt dolgoktól.

Kérem segítsen, javasolja-e a találkozást, van-e mód és lehetőség a Mensmentisben gyermeklabor vizsgálatra és ha igen, miket kellene vizsgálni?

Köszönettel: E.

Kedves E.!

Ebben a kicsi korban nem lehet még a kóros állapotot laborilag igazolni. Nem bántanám a kicsi lányt egyelőre semmiféle laborvizsgálattal, annál is inkább, hogy még ha kimutatható is lenne, akkor se maradna más terápiás eszköztár, mint a diéta. A javaslatom az, hogy vegyék fel a gyerek dietetikussal a kapcsolatot, aki megtanítja Önöknek, hogyan s mennyit kell egy ekkora kislánykának étkeznie, (natív cukormentesen) hogy elejét vegyük a bajnak.

A prevenció mindig a leghatékonyabb gyógymód. Kiskamasz, -kamaszkorban aztán majd sor kerülhet egy anyagcsere felmérésre.

Üdv: TB


Menopausa vagy ismét IR?

Tisztelt Doktornő!

39éves 3 kisgyermekes anyuka vagyok. Nagyfokú izzadás és libidó megszűnése miatt kerestem fel a lakóhelyem szerinti nőgyógyászatot. 2009 óta van tudomásom a hypofízis adenomámról amire a mai napig szedem a bromocriptint (napi1) IR-rel és pajzsmirigy alulműködéssel is kezeltek már. Utolsó menstruációm augusztus 29.-én volt,vérvétel szeptember 11.-én történz. A mostani labor eredményem a következő

LH 5,94 U/L
FSH 4,7 U/L
Prolaktin 127,3 mIU/L
Ösztradiol 332,1 pmol/L
Progeszteron 1,3 mmol/L
Tesztoszteron 1,0 mmol/L
Vércukor 0′ 4,4 mmol/L
Vércukor 60′ 3,0 mmol/L
Vércukor 120′ 4,2 mmol/L
Inzulin 0′ 2,4 mIU/L
Inzulin 60′ 15,8 mIU/L
Inzulin 120′ 18 mIU/L

Mi lehet a bajom? Esetleg újra IR vagy menopausa??
Várom válaszát!

Tisztelt Kérdező!

Az FSH és az LH értékek alapján a menopausa kizárható.

A szénhidrátanyagcsere a vércukorterheléses lelet alapján nem optimális, nagyon szembeszökő a 60 perces vércukorszint-esés.

Inzulinrezisztencia esetén az étrendi és mozgás kezelés egy életen át javasolható, hiszen javuló értékek esetén is megmarad a hajlam. Ez irányban érdemes tehát tovább vizsgálódni. Természetesen a pajzsmirigyműködés jelen állapotának felmérése sem maradhat ki.

Tisztelettel: Dr. Nas Katalin


Nincs PCOS inzulinrezisztencia nélkül

Kedves Dr. Nas Katalin!

Nőgyógyászom elküldött női hormon illetve terheléses cukor, inzulin vizsgálatra, melyek eredménye véleménye szerint jók, viszont az anti müllerian hormon értéke 8,7 lett, mely egyértelműen pcos mutat, így ezt is diagnosztizálta nálam (mindkét petefészkemben több mint 12 db ciszta van.). Ön szerint létezik pcos, inzulinrezisztencia nélkül? El vagyok keseredve , mert nem hiszem el hogy nincs semmi a policisztás petefészek hátterében. Nőgyógyászom stimulálni szeretne a petefészek mükődést gyógyszerekkel. Ön szerint érdemes egy endokrinológus orvost felkeresnem? Nagyon köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: B. Zs.

Tisztelt B. Zs.!

Szerintem nem létezik PCOS inzulinrezisztencia nélkül. Ugyanakkor az inzulinrezisztencia mértéke egyénenként igen eltérő lehet, s mivel nincs egységes szakmai irányelv a leletek értelmezésére, ennek megítélése is nagyon eltérő lehet. Nem feltétlenül csak a vércukor- és inzulineredmények abszolút értéke lehet mérvadó, hanem az egymáshoz való viszonyuk is, mely viszonylag alacsonyabb abszolút értékek ellenére is vezethet inzulinrezisztencia diagnózisához.

Tehát igen, érdemes hozzáértő szakembert felkeresni.

Tisztelettel: Dr. Nas Katalin


Update mellett hízom

Tisztelt Dusa Fanny!

Táplálkozási problémával kapcsolatban kérném segítségét. Kb. 5 éve Update életmód szerint élek, ezeket a termékeket fogyasztom. Cukor- és fehérlisztmentes ételekről van szó, lényegesen kevés szénhidráttartalommal.

Ennek segítségével 20 kilót sikerült leadnom és tartottam is, egészen 1 évvel ezelőttig. Akkor lassan elkezdtek rám visszajönni a kilók illetve más panaszaim is lettek. Mivel azonban fiatal vagyok és nagy nehézségek árán sikerült megszabadulni a feleslegtől, mégis ez zavart a legjobban. Már akkor PCO-ra gyanakodtam, a leletek alapján azonban nem derült ki egyértelműen soha, a vércukros vizsgálat is rendben volt, így sokáig húzódott a dolog. 1 hónappal ezelőtt állapították meg egyértelműen, a panaszok megjelenése óta ( 1 év alatt) azonban 15 kilót visszaszedtem.

3 hete gyógyszert is kaptam, Meforal 500-at, amiből 1*1-et kell szednem. A mozgással sincs gond, heti 4szer sportolok. Azt gondoltam, hogy az étkezés is rendben van, hiszen nem eszem egészségtelen ételeket. A súlyom azonban mindezek ellenére nő.

Mivel az Update termékek alacsony szénhidrátot tartalmaznak, így nekem évek óta a napi ch mennyiség 80-100g körül van. Nem tudom, lehet-e ez az oka a folyamatos súlygyarapodásnak? Az orvos által meghatározott 160g kötelező? Tanácstalan vagyok, nem tudom, mi lehet az oka annak, hogy nem tudok fogyni, sőt, súlyt tartani sem annak ellenére, hogy egészségesen étkezem, sportolok és mostmár gyógyszert is szedek.

Előre is köszönöm válaszát!

További szép napot kívánok!

Tisztelettel:

M.

Kedves M.!

A probléma igen összetett. A PCOS/IR diétájának nem szabad szénhidrát szegénynek lennie, napi minimális CH mennyiség 120-160g között mozog. Ez egyéni, hogy kinek mennyi a sikeres diétához a minimális.

A 80-100g napi bevitel nagyon kevés, ez lehet az oka annak, hogy a kilók nem lefele, hanem gyors ütemben visszafelé jönnek. A szénhidrátra nagyon is szükségünk van, csak nem midegy milyen mennyiségben és minőségben vesszük magunkhoz. Tartós szénhidrát csökkentett diéta esetén kiéheztetjük a szervezetet, mintha nem kapna az autó benzint, ezért inkább raktároz, hogy legyen tartalék.

A 160g az elején kötelezően is felfogható, de az elosztást személyre kell szabni, mikor, mennyit és milyen minőségű CH-t kell megenni.

Javasolnám egy dietetikus felkeresését, hogy megtanítsa a pontos diétát és tényleg kezelve legyen a PCOS.

Üdvözlettel:

Dusa Fanny


“Meghalok, ha nem ehetek egy kis sütit”

Kedves Krisztina! Igazából nem tudom, hogy mennyire lehet pszichés eredetű a problémám. Amikor elhatározom, hogy “na most aztán egészséges táplálkozás” és “diéta”, akkor nagyon gyorsan rám tör egy “meghalok, ha nem ehetek egy kis sütit” érzés. Persze ez behelyettesíthető egy szendviccsel, kakaóval, bármivel, csak legyen benne szénhidrát – más nem tudja lenyugtatni a gondolataimat. Tud ebben segíteni, hogy legalább milyen úton induljak el, az okokat keresve? Válaszát előre is köszönöm! 

Kedves Kérdező!

A szénhidrát iránti éhségnek többféle oka lehet. Gyakori, hogy pszichés oka van, ilyenkor az a legjellemzőbb, hogy az evést az ember önmegnyugtató eszköznek, különleges örömforrásnak tekinti. Ha erről van szó, és szeretne ezen változtatni, érdemes azon gondolkodni, mi más helyettesíthetné az evés örömét, vagy mivel tudná magát megnyugtatni. Erre alkalmas lehet a sport, vagy egy jó baráti beszélgetés is. Felhívom a figyelmét, hogy a szénhidrát iránti erős vágynak lehetnek testi okai is pl. inzulin rezisztencia, kezdődő cukorbetegség. Ezeket a tényezőket endokrinológiai kivizsgálással ki lehet zárni.

Tisztelettel: Mészáros Krisztina

Kérdezek tőle

A fogamzásgátló rontja az IR-t?

Tisztelt Doktor Úr!

Évekkel ezelőtt az ultrahang bizonyította, hogy mindkét petefészkem policisztás.
Kezelve azonban semmilyen módon nem lett, mert az FSH-LH hormonarányok mindezt nem támasztották alá.
Mostanra azonban elég intenzíven hullani kezdett a hajam, és fokozott szőrösödést is megfigyeltem. Ezen kívül találtak egy 2cm endometrikus csomót a bal petefészkemben.

A ciklusom 10. napján vett vérvizsgálat eredményei:
szérum FSH 6 mlU/ml
szérum LH 4,1
szérum prolaktin 332,6
progeszteron 1,2
totál tesztoszteron 2,39
ösztradiol 122,6

A hajhullás és szőrösödés miatt szeretnék szedni Dienille-t, már ki is váltottam.
Csak elbizonytalanodtam, mert olvastam, hogy ronthatja az inzulinrezisztenciát. Ez valóban így van?

Mit javasol Doktor Úr? Az étrendbeli odafigyelést igyekszem tartani.
Előre is köszönöm a válaszát!
Viola

Kedves Viola!

A fogamzásgátló használata tényleg ronthatja az amúgy sem megfelelő inzulinszintet, használata egyéni mérlegelés után dönhető el. Hyperinzulinaemiája miatt javasolnám, hogy keressen fel endokrinológus szakorvost, erre intézetünkben is lehetőség nyílik. Petefészkében lévő endometriomája miatt ismételt ultrahang vizsgálatot és nőgyógyászati szakkonzultációt javasolnék a megfelelő terápia eldöntésére.

Üdvözlettel: Dr. Tekse István


Peteérés?

Kedves Doktor Úr!

20 éves vagyok, 2012 márciusában mentem el orvoshoz, mert tünetek alapján (évi 2 menstruáció, barnás bőr elszíneződés, szőrösödés, túlsúly, hajhullás..) PCO-ra gyanakodtam. Elmentem orvoshoz, hüvelyi ultrahang szerint igazam volt, de aztán labor szerint nem. Felírta nekem az orvos a Metformint 850 mg 2×1-et azzal, hogy ha beáll a menstruációm akkor PCO, ha nem akkor nem az. Kb 8-9 hónap szedés elteltével elkezdett sűrűbben megjönni, 40-45 napos ciklusaim álltak be körülbelül, fogytam 20 kg, kevésbé szőrösödtem. 1,5 év metformin szedés után elmentem megint orvoshoz, hogy szeretnék fogamzásgátlót, azt mondták nem lehet, mert vagy metformin vagy fogamzásgátló, beletörődtem, nincs semmi baj, de mondtam, hogy akkor szeretném ha kicsit foglalkoznánk ezzel a PCO-val, mert elég keveset tudok a saját betegségemről, közölte, hogy túlságosan felfújom a dolgot és, hogy nem kell ezen semmit vizsgálni meg tudni. Elmentem egy másik orvoshoz akinek elmondtam ezeket és ő is azt mondta, hogy túl nagyra van fújva ez a dolog, de ha annyira szeretném akkor elküld laborba a ciklusom 2, 24, 28. és 32. napján, hogy kiderüljön van e peteérésem.
A második nap értékei:
UTSH 1,50mIU/ml
ESTRADIOL 21,9 pq/ml
FSH 6,1 mIU/ml
LUTEINIZÁLÓ H 3,7 mIU/ml
TESZTOSZTERON 1,50 nmol/l
A 24. és a 28. nap értéke:
PROGESZTERON 0,70 no/ml
A 32. napnak még nincs meg az eredménye, majd csak hétfőn, de a kérdésem, hogy ezek alapján lehet e mondani valamit egyenlőre? Van peteérésem? Menjek tovább az ügyben vagy tényleg túlságosan felfújom?
Nővérem mondta, hogy 1-2 évvel a gyerekvállalás előtt kezdjek el utána járni a dolgoknak, mert nem lesz egyszerű (Ő is PCO-s).
A fogamzásgátlóhoz nem is ragaszkodom, mert az csak egy próba volt hátha lehet amíg nem szeretnénk babát.
Ha esetleg nincsen peteérésem mi a teendő? Kihez forduljak a továbbiakban? Babát szeretnénk 1-2 éven belül, tehát akár már most is meglépnél a megfelelő lépéseket, ha tudok bármi biztosat.

Köszönöm előre is válaszát!

Üdvözlettel: Erzsi

Kedves Erzsi!

Lelete alapján Önnek sajnos nincs peteérése. Mindenképpen szükséges foglalkozni a problémával, főleg ha testvérének is ez van. Intézetünkben állunk szíves rendelkezésére kivizsgálás és terápia beállításában is.

Üdvözlettel: Dr. Tekse István


Eritritol

Kedves Fanny!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy IR diétába beilleszthető-e az eritritol, és ha igen, akkor milyen formában? Számolni kell a ch tartamát, vagy nem? Mesterséges édesítőt használok, de szeretném lecserélni A xilittől idegenkedem azért, mert számolni kell a ch tartamát, a steviát sajnos nem tudom megszokni a mellékíze miatt, pedig hosszú ideje óta próbálkozom vele. A mesterséges édesítőkről mi a véleményed? Már teljesen összezavarodtam, mert teljesen ellentmondásos véleményeket hallok róluk, és nem tudom eldönteni, mit kellene használnom édesítésre.

Nagyon köszönöm a válaszodat: Ditte

Kedves Ditte!

Az erithitolt nyugodtan beillesztheted az IR diétába. Ez is, mint a Xilit, egy természetes édesítőszer, de elhanyagolható a szénhidrát tartalma. Csak az édesítő ereje kissebb, mint a xilité. A mesterséges édesítőszerek körüli álláspontok folyamatosan változnak. Az én véleményem szerint mértékkel fogyasztva nem okoznak problémát. Az EFSA, az Európai Élelmiszer egészségügyi Hivatal, folyamatosan vizsgálja az adalékanyagokat ,köztük az aszpartamot is. Egyelőre elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki annyi mesterséges édesítőszert egyen egy nap, hogy bármi mellékhatás jelentkezzen. Tehát kávéba, teába nyugodtan használható.

Remélem így könnyebb lesz a választás!

Üdvözlettel: Dusa Fanny


Terhesség alatt és után is romolhat az IR

Aki Pcos-ás annak szülés után a hormonja stabil marad úgy mint terhesség alatt?…azaz nem annyira hízik..vagy pedig felborul és újból minden a régi lesz,úgy értem ,hogy hiába fogyózik nem fogy.Mit tud erről mondani a Doktornő?

Válaszát előre is köszönöm. T. A.

Tisztelt T. A.!

A PCOS hátterében meghúzódó anyagcsere zavar a várandósság alatt általánosságban romlik. A várandósságot követően érdemes ismételten felmérni, s ennek megfelelően alakítani a komplex kezelést.

A szénhidrát anyagcsere zavar önmagában előre menő folyamat, megfelelő komplex kezelés nélkül várandóság előtt, alatt és után is romlás várható hosszabb-rövidebb időn belül. Tehát a tünetek ennek megfelelő alakulása várható, még ha a szülést követően elő is fordulhat átmeneti javulás.

Tisztelettel: Dr. Nas Katalin


Félrevezető a Homa-index

Kedves Katalin!

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy 1 évvel ezelőtti laboromon a HOMA-index: 3,07 (referencia értékek: 0,00-2,50), PCOS-t diagnosztizáltak nálam. Mindenhol azt olvasom, hogy 2 érték felett a HOMA-index inzulin-rezisztenciára való hajlamot jelez, 4 felett van konkrét inzulinrezisztencia.
Akkor jelenleg van IR-em vagy nincs? Nagyon köszönöm válaszát!

Kedves A.!

A HOMA index éhgyomri értékekre vonatkozik, a terhelés további értékeit nem veszi figyelembe. Az inzulin rezisztencia alapos diagnózisa a terhelés során mérhető inzulin és vércukor értékek alakulását is figyelembe veszi számos más tényező, mint pl. a beteg panaszai, állapota, kórtörténete, stb. mellett. A PCOS diagnózisa ezen felüli tünetek, panaszok jelenlétét is feltételezheti. Amennyiben szeretne utánajárni szénhidrát anyagcseréje jelen állapotának, érdemes inzulin rezisztencia kezelésében jártas szakorvos felkeresése, hogy meghatározhassák az állapot felméréshez szükséges vizsgálatokat, majd értékeljék őket.

Tisztelettel: Dr. Nas Katalin