Online bejelentkezés
Időpontmódosítás

Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS)

A PCOS tünetei

A nők tizedét érinti a PCOS!

A policisztás ovárium szindróma elnevezése mára elavult. Magyarra lefordítva ez a kifejezés annyit tesz, hogy a petefészekben sok pici, egyenként 8-10 mm átmérőjű ciszta található, és ehhez egyéb tünetek társulnak. Régebben úgy gondolták, hogy minden PCOS esetben jelen van ez az elváltozás.

Ma már tudjuk, hogy a petefészek elváltozása nem feltétele a diagnosztizálásnak, mert a PCOS nem a petefészek betegsége! Valójában ez az inzulinrezisztens állapot következménye: a szervezetben keringő inzulin nevű hormon, amelyből túl sok van jelen (hiperinzulinaemia), több lépcsőben felborítja a nőihormon-háztartást. Ezáltal a női ciklus rendszertelenné válhat, olykor a peteérés elmaradozhat; másfelől megemelkedhet a férfihormonok szintje, kellemetlen külsődleges tüneteket produkálva ezzel. Mindenkinél más és más tünet lesz hangsúlyos.

A PCOS leggyakoribb tünetei:

 • pattanásos, zsíros bőr
 • aknék állvonalban és/vagy hát, dekoltázs területén
 • rendszertelen női ciklus (kevesebb, mint 22 napos vagy több, mint 35 napos), esetleg pecsételő vérzés
 • hajhullás, esetleg kopaszodás
 • erőteljesebb szőrnövekedés (arc, mellbimbók környéke, kar, has)

pcos_tunetek

Forrás: PCOS Szívügy Alapítvány

A PCOS-re sokkal inkább illik az „ezerarcú boszorkány” elnevezés, mivel gyakorlatilag nincsen tipikus esetleírása. Többféle fenotípusa ismeretes, a felismerése a témában járatlanok számára nehézkes. Csak Magyarországon több százezer nőt érint, de a diagnosztizált és kezelt esetek száma ennek a töredéke!

Ha elmarad a PCOS kezelése

A PCO szindróma már tizenéves korban jelentkezhet, A legelterjedtebb kezelési módszer – korántsem helyesen – ebben az életkorban az antiandrogének illetve a fogamzásgátló tabletták felírása. Ezek hormontartalmú szerek, tüneti kezelést adnak, de a kiváltó okra – az inzulinrezisztenciára – továbbra sem nyújtanak megoldást.

A legtöbb nőnél akkor derül ki a probléma, amikor abbahagyja a szerek szedését, mert gyermeket szeretne vállalni. Huszon-, harmincéves korban azonban a progresszíven fejlődő anyagcsere-elváltozás elérheti azt a fokot, amikorra a hormonháztartás olyan szinten felborul, hogy a teherbeesés is nehézkessé válik vagy meddőség alakul ki.
Vannak, akiknél ilyen probléma nincs, ők egyéb PCOS tünetek miatt fordulnak végül orvoshoz (pl.: leadhatatlan túlsúly vagy kozmetikai jellegű panaszok).

A menopauza közeledtével a petefészek aktivitása csökken, és ettől az életszakasztól kezdve már nem a hormonális problémák jelentik a kellemetlenséget. A szénhidrát-anyagcsere zavara az idő múlásával egyre romlik, és ezzel párhuzamosan megjelennek a metabolikus szindrómához társuló elváltozások, mint emelkedő vércukor- és inzulinértékek, derékra koncentrálódó túlsúly (alma típusú elhízás), magas vérnyomás. Fokozódik a kockázata olyan betegségek kialakulásának, mint a szív- és érrendszeri betegségek, zsírmáj, demencia, különféle rákos megbetegedések, amelyek az életminőséget jelentősen rontják, s akár idő előtti halálozáshoz is vezethetnek.

tunetek-idoben-elore

Forrás:
Sári Nóra-dr. Kovács Ramóna: Az ezerarcú boszorkány

A PCOS kivizsgálása – hogyan kezdjük?

A PCO Szindróma kivizsgálását és kezelését témában járatos belgyógyász vagy endokrinológus végzi.

Laborvizsgálatok

Az orvosaink elsősorban a pácienssel való személyes találkozásból, a kórtörténet és tünetek felméréséből tájékozódnak, másodsorban pedig a régebbi, hozott leletekből (ha vannak) és a frissen végzett tesztek eredményéből.

A korrekt diagnózis felállításához általában a következő laborvizsgálatokat szokták alapul venni:

 • vércukor-terheléses vizsgálat (OGTT) + inzulin – ez az esettől függően 2-5 pontos is lehet
 • pajzsmirigy funkciók (TSH, Ft3, Ft4, Anti-TPO) és D-vitamin szint meghatározása
 • női nemihormon-sor
 • nőgyógyászati (hüvelyi) ultrahangos lelet a petefészekről

Sajnos előzetesen nem lehet megállapítani, hogy milyen további értékek megnézésére van szükség, ezért azt javasoljuk, hogy előbb mindenképpen várd meg az orvosi indikációt a laborra!

Továbbá fontos tudni, hogy amennyiben fogamzásgátlót szedsz, akkor teljes körű hormonális kivizsgálásra csak akkor van mód, ha a gyógyszer abbahagyását követően két hónapot vársz.

 

Intenzív szoptatás esetén, ugyanígy várni szükséges, egészen addig, míg megkezdődik a baba hozzátáplálása és a napi anyatejes etetések száma kettőre csökken.

A szükséges vizsgálatokat magánúton (beutaló nélkül) az intézetünkben is elvégeztetheted. Laborvizsgálatokra online tudsz jelentkezni.

 

Anamnézis

Az első belgyógyászati vizit alkalmával nem csak a hozott leletek értelmezése történik meg , hanem sor kerül az egyéni és a családi anamnézis felvételére. Az orvos kikérdezi a tüneteidet, rákérdez az életmódodra, különös tekintettel az étrendre és a mozgásra, illetve a mindennapos stressz mértékére. Ez alapján eldönti, hogy szükség van-e még egyéb vizsgálatokra (hogy megtörténjen a társbetegségek vagy más betegségek kizárása).

Belgyógyászainkhoz, első vizitre telefonon tudsz időpontot egyeztetni (061 445 0700).

A PCOS kezelése

Négyes alapkezelés: ez a lényege a PCO Szindróma terápiájának. A négy pillér a következő:

 1. Étrend: ez a legtöbbször napi 160 g szénhidrátot tartalmazó étrend, amely azonban egyénre szabott és ennek beállítását, oktatását a dietetikusaink végzik el. A terápia sikeréért 70%-ban ez felel!
 2. Mozgásprogram: attól függően, hogy a páciensnek izomtömeget szükséges-e növelnie vagy inkább a zsírvesztésen van a hangsúly, személyi edzőink különféle javaslatokat tesznek konzultáció során.
 3. Inzulinérzékenyítő gyógyszer: legtöbbször metformin hatóanyagot tartalmaz, ritkábban glitazonok bevetésére kerül sor, illetve inozit alapú étrendkiegészítőt ajánlhatunk. Ezeket szakorvosaink írják fel.
 4. Stresszkezelés, önismereti munka: az életmódváltás legtöbbször komoly elhatározást igényel, és pszichikai blokkok lebontására van szükség. A PCOS-szel gyakran együtt járó meddőségi problémák, a női önkép torzulásai is nagy terhet jelentenek. Ezek feldolgozásában a pszichológus szakembereink segítenek.

 

4-piller

Forrás: PCOS Szívügy Alapítvány

A tapasztalatok szerint 3-6 hónap elteltével megjelennek az első pozitív változások: a kozmetikai panaszok súlyossága csökken, túlsúly esetén a fogyás beindul, a ciklus rendeződni kezd. Ezt követően megnő az esélye a spontán teherbeesésnek, az esetleges korábbi meddőségi kezelések folytatása szükségtelenné válhat.

Amennyiben babát szeretnétek, de 12 hónap alapkezelés sem hozza meg a sikert (a tünetek részleges vagy egyértelmű javulása esetén sem) , a pácienseinknek azt javasoljuk, hogy keressék fel a meddőségi szakrendelésünket.

Súlyos bőrpanaszok, hajhullás esetére ajánljuk a bőrgyógyász szakrendelésünket. Kriston Renáta doktornő, a rendelőnk szellemiségét követve, hangsúlyozottan kiegészítő jellegű, tüneti kezelést nyújt, ami azonban sok hölgy páciensünk mindennapi életét megkönnyítheti és a csorbult önértékelésük helyreállításában segíthet!

Tinédzser PCOS

A PCO szindróma már tizenéves korban jelentkezhet.

Amennyiben 12 – 16 év közötti tinédzser lányt szeretnél PCOS gyanúval kivizsgáltatni (vagy ha tizenéves fiatalkorú vagy), úgy azt kérjük, hogy elsőnként a gyermek endokrinológia szakrendelésünket keresd fel egy konzultáció végett. Itt pontos információt kapsz arról, hogy az életkortól és panaszoktól függően milyen vizsgálatokra van szükség. Bejelentkezni online is lehet.