Online bejelentkezés
Időpontmódosítás

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés gyakorisága és tünetei


A pajzsmirigy alulműködés a termékeny korú nők között kb. ugyanolyan gyakori, mint a PCO Szindróma, a menopauza után viszont akár 20% fölé kúszhat az érintettek aránya. Azok a nők sokkal veszélyeztetettebbek, akiknek a családjában van pajzsmirigybeteg. Ezért, ha ők gyermekvállalást terveznek, fontos rendszeresen (legalább 2 évente) megnézetniük a TSH-értéket, várandósság elején pedig mindenképpen tisztázniuk kell, hogy rendben van-e a pajzsmirigyük.

pajzsmirigy

Fontos, hogy felismerjük az alulműködést, még a kezdődő, azaz látens állapotában is. Az alulműködés leginkább a lelassult anyagcserével jellemezhető:

 • tartalékolás, hízási hajlam
 • székrekedés
 • gyenge minőségű haj és körmök
 • hajhullás, száraz
 • sápadt bőr
 • hideg végtagok, fázékonyság
 • erős fáradékonyság
 • lehangoltság
 • romló memória
 • csökkenő libidó
 • növekvő koleszterinszint

Az alulműködő pajzsmirigy nem csak ezeket a kellemetlen tüneteket okozza, de befolyásolhatja a női ciklust is, teherbeesési problémákat és vetélést is előidézhet. Teherbeesés esetén a magzat fejlődését károsíthatja, amennyiben nem kezelik.

A pajzsmirigy-alulműködés szűrése

Az egészségügyi alapellátásban a szűrés nehézkes, ugyanis a pajzsmirigy működésére utaló TSH-hormon referenciatartományát igen tágan adják meg a laborok. Alulműködési tünetek felléphetnek a betegség szubklinikai stádiumában is (amikor definíció szerint a pajzsmirigyfunkció még normális, azaz a TSH-érték benne van a referenciatartományban), mert az egyéni érzékenység nagyon különböző lehet, nem mindig szorítható statisztikailag megadott határértékek közé.

A laborok által megadott felső határértékek a TSH esetében 4 mIU/l körül vannak, míg az újabb ajánlások szerint a normál működés határa 2,5 mIU/l. (A teherbeeséshez pedig ideális az 1-2 közötti érték.)

Az alulműködés vizsgálatakor a következő laboratóriumi vizsgálatok válhatnak indokolttá:

 • TSH és szabad pajzsmirigy-hormonok, szükség esetén autoantitestek
 • pajzsmirigy-ultrahang

Az elkészült laborleletek kiértékelését mindig a témában járatos szakorvosra bízd! Amennyiben úgy érzed a felsorolt tünetek alapján, hogy érint ez a probléma, vagy felismert alulműködésed van de azt nem kezelik jól (nem vagy jól), akkor javasoljuk, hogy kérj konzultációs időpontot a belgyógyászaink valamelyikéhez.

Pajzsmirigy-alulműködés kezelése

Az alulműködő pajzsmirigy kezelése sokkal kisebb kihívás, mint annak felismerése. Ha már megvan a diagnózis, akkor főként a termékeny korban levő nők, terhességet tervezők és várandósok kezelése válik halaszthatatlanná.

A pajzsmirigy-alulműködés egy hiányállapot, ami gyógyszerrel teljes körűen kezelhető. A terápia során azt a hormont pótolják, amit egyébként a pajzsmirigy termelne.

A terápia kezdete nehezebb, mert a megfelelő hormonadag beállítása időt igényel, és ez türelmet kíván az orvos és a páciens részéről egyaránt (6 hetenként sor kerül a kontrollra). A megfelelő adag eltalálását követően viszont mind a korábbi panaszok, mind az esetleges mellékhatások megszűnnek, és csak bizonyos időközönként szükséges ellenőrizni a pajzsmirigyfunkciókat. (Kivéve bekövetkezett terhesség esetén: ekkor soron kívül jelentkezni szükséges az orvosnál!)