Online bejelentkezés
Időpontmódosítás

Orális glükóz tolerancia teszt (OGTT)

A teszt terheléses vércukorvizsgálatot takar, amely a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. A vizsgálat során nem csak éhgyomorra veszik le a vércukor- és inzulinszintet, hanem 75 gramm glükózoldat elfogyasztása után (ez gyerekeknél kevesebb lehet) bizonyos időközönként ismétlik a vizsgálatot. A leggyakrabban úgynevezett 3 pontos terhelést kérnek az orvosaink (éhgyomorra, majd az első és a második óra végén történik a vérvétel).

Fontos tudnivalók:

A vizsgálat előtti napon a vacsorát 18-19 óra körül kell elfogyasztani. Ezután enni már nem szabad, 24 óráig vizet lehet inni, és ekkor még a szokásos gyógyszereket be lehet venni.

A vizsgálat napján éhgyomorra kell érkezni:

  • kávé, tea, gyümölcslé nem fogyasztható
  • gyógyszer nem fogyasztható (kivéve, ha a kezelőorvos külön kéri; ez általában a glitazont – pl. Eucreas – szedőknél fordul elő)
  • 1 pohár szénsavmentes vizet viszont kérünk, hogy fogyassz el!

Kérjük, reggel 6 és 7 óra között érkezz meg a vérvételre! (Figyelem! a bejelentkezéskor kapott sms-ben olvasható időpont csak tájékoztató jellegű). A 7 óra után érkezőkön a terheléses vércukorvizsgálatot nem tudjuk elvégezni!

A terhelés során 75 gramm kimért patikai cukrot oldunk fel 2 dl vízben, ezt 5 percen belül el kell fogyasztani. Ezt legfeljebb pár korty vízzel lehet leöblíteni. Mindent mi biztosítunk, így neked nem kell cukrot hoznod (sem citromot).
A következő 2 órát nyugalomban kell eltölteni, enni, inni nem lehet. A várónkban várakozhatsz, olvashatsz, tévézhetsz.

A vizsgálat végeztével bőven fogyassz folyadékot és reggelizz! (Javasoljuk, hogy hozz magaddal reggelit, mert sok páciensnek leesik a vércukorszintje a vérvételt követő fél-egy órában).

Sokan érdeklődnek a szolgáltatás iránt (kismamák és gyerekek is), a várótermi férőhely pedig korlátozott: ezért kérjük, hogy kísérőt csak szükséges esetben hozz be magaddal. Megértésed köszönjük!