Online bejelentkezés
Időpontmódosítás

Habituális vetélés, sikertelen lombikozás

„Most nem sikerült, de ne aggódjon, a következő biztosan összejön.” „A természet valamiért nem akarta, nem tudunk mit tenni.” „Biztosan beteg lett volna, jobb is, hogy nem született meg.” „Nem érdemes kivizsgálni, spontán is sikerülni fog!” „Túl fejletlen a méhe.” „Nagyon vékony a méhfal!” „Hátrahajló méhe van!” „ Pedig jól sikerült a stimuláció, szépek voltak az embriók, nem tudjuk, miért nem tapadtak meg a beültetés után.” „Nem látunk a méh belsejébe, nem tudjuk, mi történik a beültetés után.”

A habituális vetélés okai

Valószínű, hogy egy egészséges ember el sem tudja képzelni azt a terhet, amit az ismétlődő sikertelen terhességek (habituális vetélés) okoznak. Az érintetteknek nagyon nehéz az újabb próbálkozás azzal a tudattal, hogy közben semmi sem változott az előző beavatkozáshoz képest.

Hiszen sok, meddőségi kezelésen meg sem próbálják felderíteni a háttérben álló okokat, inkább csak a szerencsében bíznak: hátha a következő terhesség majd sikeresen végződik.

De mi van, ha

 • a háttérben a szülők fel nem ismert genetikai elváltozása áll?
 • az anya eddig fel nem ismert véralvadási zavara az ok, ami kezelés nélkül a későbbiekben akár halálos trombózissal vagy embóliával végződik?
 • a szénhidrát-anyagcsere zavara okozta a szövődményt, ami a későbbiekben akár cukorbetegséggé is alakulhat?
 • az ok egy olyan autoimmun betegség, amelynek első figyelmeztető jele a vetélés, de egyébként csak hosszú évek múltán jelenik meg?
 • a méh veleszületett (és egy egynapos sebészeti beavatkozással megoldható) fejlődési zavara okolható a sikertelenségért?
 • a pár immunológiai összeférhetetlensége a felelős mindenért?

habitualis_veteles

A sikertelen terhességek és az ismételten sikertelen reprodukciós beavatkozások (különösen azok, amelyek során ajó stimuláció után több, jó minőségű embriót lehet beültetni, de azok nem tapadnak meg vagy a mesterséges megtermékenyítés nem jár eredménnyel) mögött legtöbbször valamilyen „rendszerhiba” áll, ami inkább belgyógyászati jellegű eltérés.

Habituális vetélők kezelése

A Mens Mentisben a meddőségi kivizsgálás, esetleges genetikai eltérések, valamint speciális spermavizsgálatok mellett nagy szerepet kap az anyagcsere-, a szénhidrát-háztartás, a véralvadási rendszer és a pár immunológiai összeférhetetlenségének vizsgálata.

E kivizsgálások során részletes teszteket végzünk el, melynek során a következőkre kerül(het) sor:

 • átfogó hormonális- és anyagcsere kivizsgálás
 • speciális spermavizsgálatok (SCSA assay teszt, ROS-teszt)
 • genetikai vizsgálatok: kariotipizálás, Y-kromoszóma deléciós vizsgálata
 • immunológiai vizsgálatok (alloimmun panel)
 • haematológiai vizsgálatok (trombózis panel)

A hormon- és anyagcsere-vérvétel rendellenes eredményei esetén a belgyógyászainkhoz, illetve speciális tesztek pozitivitása esetén külsős konzulens szakértőkhöz irányítjuk a párokat (andrológus, immunológus-belgyógyász illetve véralvadási specialista).

Megfelelő diagnózis birtokában lehetséges a sikeres kezelés, mellyel nemcsak a gyermekszülés csodájának lehetőségét adjuk vissza, hanem sokszor olyan szövődményeket is megelőzünk, amelyek a későbbiekben komoly egészségkárosodást okozhatnának.

Kérj időpontot meddőségi specialistánkhoz, dr. Szakács Zoltánhoz, telefonos elérhetőségünkön: 061 445 0700.