Online bejelentkezés
Időpontmódosítás

Férfi meddőség és termékenységi tesztek

Miért vizsgáljuk először a férfit?


Sokszor tapasztaljuk, hogy a pár férfi tagja „előretolja” a nőt azzal , hogy előbb végezzék el rajta a meddőségi kivizsgálást,és ha minden rendben, akkor majd jön ő is. Ez a szemlélet nem helyes, hiszen a kivizsgálás során kb. 40%-ban találunk a nőknél, 30%-ban a férfiaknál problémát, az esetek 20%-ban pedig a pár mindkét tagjánál van eltérés. Az esetek felében tehát a férfinál is van „javítanivaló”.

Ugyanúgy, ahogy a nők esetében, az erősebbik nem körében is mind gyakoribb a terméketlenség, mely mögött szerteágazó okok vannak.

Már csak azért is érdemes a vizsgálódásokat a férfival kezdeni, mert az ő tesztelésük jóval egyszerűbb. Mindössze egy spermiummintát kell leadni, melyen biológusunk számos tesztet le tud futtatni.

Férfi termékenységi tesztek (spermavizsgálatok)

Biológusunk, Nagy Melinda kiváló szakember, emellett empátiával és diszkrécióval végzi a vizsgálatokat.

A leggyakrabban végzett tesztek:

  • spermatogramm: a spermiumok számát, alakját és mozgását vizsgálja
  • HBA-teszt: a spermiumok termékenyítőképességét mutatja a
  • SCSA assay teszt: a spermium DNS-töredezettségének vizsgálata, a megtermékenyítés utáni folyamatokról, az embrió fejlődéséről ad felvilágosítást
  • ROS (reaktív oxigéngyök) teszt: a reaktív szabad gyökök (ROS) vizsgálata, az örökítőanyag (DNS) töredezettség hátterében levő kóros anyagcsere-folyamatokról informál minket

meddosegi_vizsgalatok

Mit csinál az andrológus?

A férfi termékenységi tesztek megbízható információval szolgálnak az apajelölt termékenyítőképességéről. Amennyiben van valamilyen eltérés, akkor első lépcsőben a biológusunk, második lépcsőben a szakorvosunk – dr. Szakács Zoltán meddőségi specialista – írásbeli javaslatot tehet a közreműködő andrológusunk felkeresésére.

Dr. Szabó Ferenc andrológus-urológus orvosunk, aki külsős szakértőként működik közre,  a konzultáció során gyakran vizsgálatot és genitalis ultrahangot is végez, valamint értékeli a tesztek eredményét. Ennek során megállapítja, hogy a férfi termékenyítőképessége milyen fokban sérült, mi lehet ennek kiváltó oka és természetesen megoldást is javasol.

Az esetek több, mint felében egyértelműen megmondható, hogy mi áll a csökkent fertilitás (termékenység) hátterében. Ez leggyakrabban szervi probléma: herevisszértágulat vagy valamilyen mellékherefunkció-zavar (korábbi műtét, hegesedés következménye). Gyakori probléma még a különféle lezajlott vagy még fennálló genitális gyulladások okozta meddőségi probléma. Viszont egyre többször fordul elő, hogy a környezeti toxikus ártalmak vagy anyagcsere-problémák, hormonális elváltozások akadályozzák a férfit a sikeres nemzésben.

A csökkent termékenység sokszor jó eséllyel visszafordítható. Az alkalmazott terápiás eszközök tárháza széles: szervi probléma (visszértágulat) esetén műtéti beavatkozás javasolható; gyulladásos folyamatok jó eredménnyel kezelhetők antibiotikummal, valamit sor kerülhet gyógyszeres kezelésre, amelyek a hormonműködést és ezáltal az ondótermelést kedvező irányba befolyásolják (hormonális terápia, antioxidánsok stb.)

Az inzulinrezisztencia a férfi termékenységre is kihat!

Nem csak a nőt, hanem a férfit is vizsgálni szükséges a szénhidrát-anyagcsere zavaraira, ugyanis az inzulinrezisztencia és szövődményei befolyásolhatják a férfi termékenyítőképességét. A Mens Mentisben fokozottan figyelünk a párok anyagcsere-állapotára.

A metabolikus szindróma legfontosabb tünete a hasi elhízás, amikor a derék körfogata meghaladja a 102 cm-t. Ezen felül emelkedhet a vérnyomás, előbb hiperinzulinaemia majd emelkedett vércukor-értékek válhatnak jellemzővé, romlanak a vérzsír-értékek. Ilyen esetekben a férfi hormonháztartása is kisiklik: csökken a a tesztoszteronszint. A herék működése romlik, az ondó térfogata, a spermiumok száma és mozgékonysága csökken, merevedési problémák is felléphetnek.

ffi_inzulinrezisztencia

Forrás: PCOS Szívügy Alapítvány

A férfi meddőség kezelése

Amennyiben nem érkezik a baba legalább 1 éve és a pár egyik tagját sem vizsgálta specialista, úgy dr. Szakács Zoltán meddőségi specialistához javasolt időpontot kérni a telefonos elérhetőségünkön (061 445 0700).

Amennyiben meddőségi probléma áll fent, és a pár női tagjának kivizsgálását és kezelését már megkezdték, de a férfiét még nem, úgy első lépésben dr. Szabó Ferenc, andrológus megkeresését javasoljuk.

Olyan forgatókönyv is elképzelhető, ahol egy külsős meddőségi szakember koordinálja a pár kivizsgálását, és konkrét termékenységi teszteket kér. Nálunk erre is van lehetőség, ez esetben Nagy Melinda biológusunkhoz kell telefonon jelentkezni: 061  445 0700.

Amennyiben a férfi ki van vizsgálva, andrológusnál már járt, de felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, akkor belgyógyász szakorvostól érdemes telefonon időpontot kérni, kivizsgálás végett (061 445 0700).

Olvasnivaló: Ne bízd a véletlenre! – Tévhitek a meddőségről