Online bejelentkezés
Időpontmódosítás

INZULINREZISZTENCIA: A CSENDES GYILKOS

Az inzulinrezisztencia tünetei

  • Úgy érzed, hogy tartalékol a szervezeted és a könnyen növesztesz úszógumit?
  • Nem bírod a koplalást, mert ha nem eszel rendszeresen, ideges, fejfájós leszel, esetleg ájulás kerülget?
  • Kívánod a cukros ételeket?
  • A közeli rokonságodban előfordul cukorbetegség, elhízás, szív- és érrendszeri betegség?

Ha valamelyikre igennel felelsz: ajánljuk, hogy töltsd ki az alábbi tesztet!

Inzulinrezisztencia felmérő teszt lányoknak, nőknek

1.Nehezen megy a hízás vagy a fogyás?
2.8 vagy kevesebb menstruációd van egy évben?
3.Menstruációd csak gyógyszerrel hozható meg?
4.Nehezen esel teherbe vagy egyáltalán nem sikerül?
5.Tapasztalsz-e szőrösödést az állon, az ajkak környékén, a mellen, hason, háton, karon, combon?
6.Vékonyszálú a hajad, hullik?
7.Zsíros, pattanásos a bőröd?
8.Serdülő korodban mindezek kezelését fogamzásgátlóval oldották meg?
9.Arcodon, válladon vannak-e csomós, gennyes göbök?
10.Nyakon, hónaljban, a lágyékban van-e barnás elszíneződés?
11.Van-e cukorbeteg vérrokonaid között?
12.Találtak-e petefészkeidben egynél több cisztát?
13.Családodban van-e valakinek cisztás petefészke?
14.Tapasztalsz-e hirtelen (kontrollálhatatlan) éhségérzetet, édesség utáni vágyat?
15.Étkezésedre jellemző, hogy sok édességet, péksüteményt, joghurtot, gyümölcslevet fogyasztasz?
16.Tapasztalod-e, hogy két óránként muszáj enned?
17.Tapasztalod-e, hogy ha nem eszel rendszeresen, akkor ingerlékeny leszel?
18.Tapasztalod-e, hogy ahhoz hogy ne legyél rosszul, mindenképpen enned kell edzés előtt?
Kicsi a veszélye az inzulinrezisztenciának.
Nagy az inzulinrezisztencia kockázata. Javasoljuk, hogy kezdj életmódváltásba (fogd vissza a finomított szénhidrátok fogyasztását és mozogj többet), és ha nem tapasztalsz érdemi javulást pár hónapon belül, keress fel bennünket!
Nagy valószínűséggel inzulinrezisztens vagy. Javasoljuk, hogy keress fel bennünket kivizsgálás végett! Olvass tovább!

Mi az az inzulinrezisztencia?

Ha a teszt azt valószínűsítette, hogy inzulinrezisztens lehetsz, ne lepődj meg, mert a becslések szerint csaknem minden második ember érintett! Ez a következménye annak, hogy az ételeink manapság tele vannak gyorsan felszívódó szénhidráttal, hozzáadott cukorral, és sokkal kevesebbet mozgunk, mint kellene.

Az inzulinrezisztencia (IR) szénhidrátanyagcsere-zavar. Röviden arról van szó, hogy a sejtjeink nem megfelelően érzékelik az inzulint, és a szervezetünk többet raktároz belőle, mint amennyire szükségünk van (ezt nevezik hiperinzulinaemia-nak, ami ‘a vér emelkedett inzulinkoncentrációját’ jelenti). Érdekes, hogy az inzulinraktározásra való hajlam egykor evolúciós előnynek számított az ínséges időkben. Manapság viszont súlyos civilizációs betegségek okozója.

Olvasnivaló: Tévhitek az inzulinrezisztenciáról – Az inzulinrezisztencia kialakulása

Mit okoz az inzulinrezisztencia?

Cukorbetegség

Az IR a szénhidrát-anyagcsere zavarának első megnyilvánulása. Ha nem kezelik, a későbbiekben már a mért vércukorszintek is emelkedettek lesznek, míg végül kialakul egy visszafordíthatatlan állapot: a 2-es típusú diabétesz. Az inzulinrezisztenciát ezért a cukorbetegség előszobájának is nevezik.

Olvasnivaló: Tévhitek az inzulinrezisztenciáról – Inzulinrezisztencia és cukorbetegség

Metabolikus szindróma

Az inzulinrezisztencia a metabolikus szindrómának nevezett, életkortól és nemtől független tünetegyüttesben is meghatározó. A metabolikus szindrómában jellemző az alma típusú elhízás, a betegek fogyókúrái pedig rendszerint sikertelenek. A tünetek közé tartozhat még a magas vérnyomás és az emelkedett vérzsír-szint. Ha valakinél metabolikus szindrómát diagnosztizálnak, inzulinrezisztencia-kezelésre is szüksége van a gyógyuláshoz.

Meddőség

Termékeny korú nőknél, amennyiben az IR-t nem kezelik, nagyobb eséllyel fordulhat elő policisztás ovárium szindróma (PCOS). De az IR a PCOS megjelenése nélkül is befolyásolhatja a reprodukciós képességet, a terhesség kimenetelét (nehezebb teherbeeséshez, korai vetéléshez vezethet és fokozza a terhességi cukorbetegség kockázatát). Újabb megfigyeléseink szerint a férfiak nemzőképességét is hátrányosan érinti.

IR_kovetkezmenyei

 

Hogyan történik az inzulinrezisztencia vizsgálata?

Tévhit, hogy az IR eldönthető csupán egy laborvizsgálattal.

Első lépésben szükséges egy terheléses vércukor-vizsgálat (OGTT), melynek során nem csak éhgyomorra veszik le a vércukor- és inzulinszintet, hanem 75 gramm glükózoldat elfogyasztása után (ez gyerekeknél kevesebb lehet) bizonyos időközönként ismétlik a vizsgálatot. A leggyakrabban úgynevezett 3 pontos terhelést kérnek az orvosaink (éhgyomorra, majd az első és a második óra végén történik a vérvétel).

Emellett esetenként szükség lehet még a vérzsírok és a vese- és májfunkciók ismeretére stb.

A megszületett vérvizsgálati eredményekre nincsen mindenki esetére alkalmazható, standard kiértékelési módszer. Ezért feltétlenül szükséges a belgyógyászati konzultáció, ahol a szakorvos feltérképezi a páciens családi és egyéni anamnézisét és a panaszait, és ezek együttes figyelembe vételével értékeli az eredményt! Szükség esetén további vizsgálatot rendelhet el.

Csak ezt követően születik meg a diagnózis: fennáll-e inzulinrezisztencia, és ha igen, az milyen fokú, milyen elváltozásokat okoz a szervezetben. Megtörténik a társbetegségek felderítése is.

Olvasnivaló: Tévhitek az inzulinrezisztenciáról – Az inzulinrezisztencia kivizsgálása

Az inzulinrezisztencia kezelése nem ördöngösség

Diéta

Mivel a szénhidrát-anyagcsere zavarról van szó: első lépésként az étkezést kell átalakítani. Olyan étrendre kell átállni, melynek során a napi szénhidrátbevitel megfelelő mennyiségi és minőségi elosztása biztosított, egyéni jellemzők figyelembe vételével. Ebben a dietetikusaink segítenek!

Sport

A másik oldalról viszont megfelelő mozgásprogram összeállítása szükséges. Itt is fontos a személyre szabottság, mert a mozgás nem minden esetben csak a zsírszövetek vesztését célozza. Izomtömeg-növelésre is szükség lehet, az inzulinérzékenység fokozásához. A program kialakítását személyi edzőink végzik.

Gyógyszeres kezelés

Harmadik elemként épülnek be a terápiába a különféle inzulinérzékenyítő gyógyszerek és/vagy étrendkiegészítők. Leggyakrabban metformin alapú gyógyszereket írnak fel az orvosaink, de sok pozitív tapasztalat van a glitazontartalmú szerekkel is. Azok számára, akik érzékenyebbek e gyógyszerek mellékhatásaira vagy inkább a természetesség hívei, egyéb megoldásokat is fel tudunk kínálni (pl. myo-inozitol és egyéb étrendkiegészítők). Természetesen társbetegségek megléte esetén további gyógyszerekre is szükség lehet.

Olvasnivaló: Tévhitek az inzulinrezisztenciáról – Az inzulinrezisztencia kezelése

Ki szeretnéd vizsgáltatni magad?

A közhiedelemmel ellentétben nincsen egyértelmű teszt az inzulinrezisztencia szűrésére, ezért nem tudunk korrekt előzetes információt adni arról, hogy mit végeztess el a laborban. Mindig sor kerül a terheléses vércukor-vizsgálatra (OGTT + inzulin – amely az orvosi indikációtól függően lehet 2, 3, 4, 5 pontos is), de ezen kívül számos más vizsgálat elvégzésére is szükség lehet.

Ugyanis az inzulinrezisztencia egy összetett anyagcsere-probléma, amelynek számos következménye lehet. Annak függvényében, hogy milyen tüneteid vannak, milyen, már meglévő leleteid vannak, továbbá milyen a családi és az egyéni anamnézis, az orvos több vizsgálatot rendelhet el. Ez dől el az első találkozáson, ezért kérjük, hogy légy türelemmel, és várd meg az orvosi indikációt. Ezt különösen kérjük abban az esetben, ha olyan kifejezett panaszok miatt gyanakszol az inzulinrezisztenciára, mint pl. PCOS vagy elhízás, magas vérnyomás.

Ha kifejezett panaszaid vannak, mint pl. PCOS, elhízás, magas vérnyomás stb., ez esetben mindenképpen a személyes konzultációt javasoljuk elsőnek! Hiszen a szakorvosi találkozás során felvetődhet társbetegségek gyanúja is, illetve az orvos egyéb vizsgálatok elvégzését is szükségesnek tarthatja a kialakult szövődmények miatt.