Online bejelentkezés
Időpontmódosítás

Endokrinológia-belgyógyászat

Mivel foglalkozik az endokrinológia?

A belgyógyászaink holisztikus szemlélettel közelítenek az anyagcsere-zavarokhoz: mindennel foglalkoznak, ami az endokrinológia (hormonháztartás zavaraival foglalkozó terület) és/vagy a diabetológia (szénhidrátanyagcsere zavaraival, pl. cukorbetegekkel foglalkozó terület) hatáskörébe tartozik. Hiszen jó néhány betegség kezelése – ide tartozik a PCOS is – megköveteli az átfogó szakértelmet.

A következők miatt fordulhatsz hozzájuk:

  • menstruációs zavarok, valamint a női meddőség hormonális okainak felderítése
  • PCOS (policisztás ovárium szindróma)
  • a pajzsmirigybetegségek (alulműködés, túlműködés) kezelése
  • szénhidrátanyagcsere-zavar, diabétesz
  • az agyalapi mirigy (hipofízis) működészavarainak vizsgálata: ide tartoznak a tejtermelés zavarai (rendellenes tejcsorgás), a vízháztartás zavarai, a növekedés zavara
  • magasvérnyomás-betegség és az elhízás esetleges hormonális okainak felderítése
  • a szőrnövekedés zavarainak vizsgálata
  • a csontritkulás hormonális okainak felderítése.

2013-tól a károsodott szénhidrát-anyagcsere által érintettek (cukorbetegséget megelőző állapot, 2-s típusú diabétesz) kezelés-beállítását és gondozását is vállaljuk!

Erre számíthatsz nálunk

Az első találkozás időtartama fél óra (dr. Rákossy Wandánál 1 óra). A kontrollalkalmak időtartama szintén fél óra.

Az első vizit

Erre kell jelentkezned, ha még nem jártál nálunk. Az első viziten az orvos részleges állapotfelmérést végez: leírja az egyéni és a családi anamnézist. Érdemes előre átgondolni, hogy a közvetlen hozzátartozóid és egyenesági rokonaid között milyen krónikus betegségek és elhalálozási okok voltak és vannak. Érdekesek továbbá a születéskori és gyermekkori körülmények is.

Ezután rákérdez a tüneteidre, az életmódodra (mennyit és mit eszel, hogyan bírod a koplalást, a stresszt, sportolsz-e, milyenek az alvási szokásaid stb.)

endokrinologia

Az orvos áttekinti a leleteidet. Itt felhívjuk a figyelmed, hogy a kezelés beállítását akár rögtön meg tudjuk kezdeni, ha rendelkezel minden olyan, fél évnél nem régebbi laborlelettel, amire szükség van a korrekt diagnózis és kezelési terv megállapításához! Erről bővebb információt itt és itt találsz. (Előrebocsátjuk, hogy előre nem tudjuk megmondani, hogy pontosan milyen leletekre lesz szüksége az orvosnak; ez egyén- és panaszfüggő.)

Amennyiben nem rendelkezel laborleletekkel, az orvos meghatározza, hogy mire van szükség. OEP-beutalót sajnos nem áll módunkban adni, de magánúton, a laborunkban minden szükséges vizsgálatot el tudsz végeztetni. (Természetesen más laborok eredményét is elfogadjuk.) Laborunkba online tudsz bejelentkezni.

Kontroll

Az első vizit után a gyógyszeradag és a terápia pontosítása végett heteken belül sor kerül a kontrollra.

Pajzsmirigy-betegség esetén a gyógyszerbeállítás 6 hetenkénti kontrollt igényel, amely a szakorvos döntésétől függően személyesen vagy távkonzultációban zajlik.

Egyébként a szükséges kontrollgyakoriság általában 3-5 hónap, időközben panasz stb. esetén távkonzultációban állunk rendelkezésre.

Vidékiek, külföldiek

Nagy távolságról (több száz km, külföld) is fogadunk pácienseket. Ebben az esetben legalább 2 teljes nap fővásorban tartózkodást javaslunk, és az előreláthatólag szükséges vizsgálatokat és konzultációkat összeszervezzük.

A kezelés a továbbiakban távkonzultációs formában zajlik, évenként egyszer szükség van személyes megjelenésre.
Ha messziről érkezel, akkor arra kérünk, hogy az utazás időpontja előtt minimum 2 hónappal jelezd látogatási szándékodat!